Cirka 20 tons fødevarer reddet på årets Roskilde FestivalOmkring 20 tons mælk, kød, brød og en masse andre madvarer er i år blevet reddet fra madspildsdøden på årets Roskilde Festival. Foto: PR:

Cirka 20 tons fødevarer reddet på årets Roskilde Festival

Omkring 20 tons mælk, kød, brød og en masse andre madvarer er i år blevet reddet fra madspildsdøden på årets Roskilde Festival. Det store hold bag indsatsen er tilfredse med årets kamp mod madspild

Da årets Roskilde Festival lukkede og slukkede, rullede 80 frivillige ud tidligt søndag morgen for at samle uåbnet overskudsmad. Selvom 20 tons fødevarer lyder af en del, er der i år indsamlet mindre overskudsmad per bod, end der gjorde sidste år.

Seks kølebiler bevægede sig rundt på pladsen i løbet af hele dagen for at indsamle og registrere de mange fødevarer, som derefter blev sat på køl eller frost i seks tyvefodscontainere, som Boxit har leveret til foretagendet, indtil de skal uddeles af FødevareBanken i de kommende måneder. 

- Det er en kæmpe indsats og en stor dag, hvor det hele bare skal klappe, og heldigvis er det også i år gået lige efter planen, og vi har fået samlet en masse fødevarer, der ellers bare var røget i skraldespanden, siger Irina Bothmann, der sammen med kompagnonen Maria Abrahamsen driver virksomheden Rub og Stub, der har stået for årets indsats. 

’Man kan ikke bare gå ud og samle mad ind til hjemløse’
Efter de mange tons mad er registreret, så det sikres, at maden er sporbar, har Rub og Stub i år produceret 1,6 tons fødevarer, der i de kommende måneder bliver delt ud til FødevareBankens modtagere.

Den indsamlede mad bliver først og fremmest sat på køl, og herefter bliver en del af de indsamlede råvarer fragtet til køkkenet på skolen ZBC i Roskilde, hvor frivillige forlænger holdbarheden ved at lave mad. Foto: PR:

– Det er et stort arbejde at registrere og logge alle de her fødevarer, men det er nødvendigt, hvis der for eksempel skulle komme besked fra producenten om, at der er fundet bakterier i en fødevare. I så fald får jeg det at vide på min mail. Det er en altafgørende del i de her indsatser, og man kan ikke bare gå ud og samle mad ind til hjemløse og give det videre – det må man simpelthen ikke på grund af sikkerheden, forklarer Irina Bothmann.

Otte køle- fryseskabe på 20 fod
Maden bliver først og fremmest sat på køl, og herefter bliver en del af de indsamlede råvarer fragtet til køkkenet på skolen ZBC i Roskilde, hvor Irina Bothmann og holdet forlænger holdbarheden ved at lave mad.

– Vi steger for eksempel oksekød af og fryser det ned, og vi laver spandevis af bechamel, fordi der er så meget mælk. Så får aftagerne det ud i pakker, så de kan samle deres egen lasagne. Det hele er en stor maskine, hvor alt skal køre, og vi ville ikke kunne gøre det uden samarbejdet med FødevareBanken, der står for at fordele maden, eller vores køle- og frysecontainere, der søger for at forlænge holdbarheden, så maden kan komme videre i systemet, siger Irina Bothmann, der har samarbejdet med Boxit, der leverer containerne nu for fjerde år i træk.

– Det er et virkelig godt projekt, som vi er glade for at kunne være med på igen i år. Det et ubegribeligt, hvor meget mad, der hvert år går til spilde i forbindelse med store arrangementer som Roskilde Festival, og her gør denne type indsats en stor forskel, siger Kim Viggo Ørbæk Jensen, der er salgschef i Boxit og står for samarbejdet med Rub & Stub.

En god nedadgående kurve
I 2018 blev der indsamlet 23 tons madvarer på Roskilde Festival, i 2019 19 tons, i 2022 13 tons og i år de 20 tons.

Selvom mængden af overskudsmad per bod er glædeligt nedadgående, regner Irina Bothmann stadig med at komme igen på Roskilde Festivalen de næste mange år.

– Vi kommer aldrig i nul – og det er også okay. Store festivaler og events er en skøn luksus, men når vi overproducerer, skal vi også gøre vores bedste for at håndtere det ansvarligt, siger Irina Bothmann.

-hawin

1/8 2023
  • Stik mig en StackMate

    Stik mig en StackMate

    emballage ›Ny robotpalleteringsløsning fra Techvia gør automatisering enkel og nemt tilgængelig for danske virksomheder
  • Telefonemballage vinder ScanStar

    Telefonemballage vinder ScanStar

    emballage ›Rajapack har fremstillet en 100 procent papirbaseret emballage til indpakning og forsendelse af smartphones
  • Madras-indpakning hædres i Nürnberg

    Madras-indpakning hædres i Nürnberg

    emballage ›Mondis papirbaserede CompressWrap har erstattet møbelproducenten Ekornes' brug af plastik til emballering. Nu modtager løsningen German Packaging Award 2025 i kategorien Bæredygtighed
  • Billerud iværksætter stor spareplan

    Billerud iværksætter stor spareplan

    emballage ›Den svenske papir- og emballageproducent skal - som følge af et svækket, europæisk marked - skære 800 millioner svenske kroner i årsbugetterne. Det betyder bl.a. afsked med op til 650 medarbejdere
  • Letvægter, der klarer høje påfyldningshastigheder

    Letvægter, der klarer høje påfyldningshastigheder

    emballage ›KHS Group lancerer ny PET-flaske til drikkevand uden brus. Flasken kombinerer kvalitetsdesign med minimalt materialeforbrug og er udviklet til kravene i travle produktionslinjer
  • Dansk virksomhed slap igennem nåleøjet

    Dansk virksomhed slap igennem nåleøjet

    emballage ›Dana Lim har som den første samarbejdspartner været med til at gennemføre et relativt nyt uddannelsesforløb hos Henkel
  • Drikkekartoner bliver til transportkasser

    Drikkekartoner bliver til transportkasser

    emballage ›Tetrapak og Recoma, som producerer cirkulære byggeplader af genanvendte drikkekartoner og industriaffald, udvider samarbejdet med projekt, som skal erstatte traditionelle trækasser til transport
  • Bornholmerne tester løsmarked

    Bornholmerne tester løsmarked

    emballage ›Kvickly i Rønne er det første supermarked, som sammen med EU-projektet RELOOPED og det bornholmske affaldsselskab BOFA tester ordning hvor kunderne kan købe pasta, havregryn og andre tørvarer i løsvægt med genbrugsemballager