Cirka 20 tons fødevarer reddet på årets Roskilde FestivalOmkring 20 tons mælk, kød, brød og en masse andre madvarer er i år blevet reddet fra madspildsdøden på årets Roskilde Festival. Foto: PR:

Cirka 20 tons fødevarer reddet på årets Roskilde Festival

Omkring 20 tons mælk, kød, brød og en masse andre madvarer er i år blevet reddet fra madspildsdøden på årets Roskilde Festival. Det store hold bag indsatsen er tilfredse med årets kamp mod madspild

Da årets Roskilde Festival lukkede og slukkede, rullede 80 frivillige ud tidligt søndag morgen for at samle uåbnet overskudsmad. Selvom 20 tons fødevarer lyder af en del, er der i år indsamlet mindre overskudsmad per bod, end der gjorde sidste år.

Seks kølebiler bevægede sig rundt på pladsen i løbet af hele dagen for at indsamle og registrere de mange fødevarer, som derefter blev sat på køl eller frost i seks tyvefodscontainere, som Boxit har leveret til foretagendet, indtil de skal uddeles af FødevareBanken i de kommende måneder. 

- Det er en kæmpe indsats og en stor dag, hvor det hele bare skal klappe, og heldigvis er det også i år gået lige efter planen, og vi har fået samlet en masse fødevarer, der ellers bare var røget i skraldespanden, siger Irina Bothmann, der sammen med kompagnonen Maria Abrahamsen driver virksomheden Rub og Stub, der har stået for årets indsats. 

’Man kan ikke bare gå ud og samle mad ind til hjemløse’
Efter de mange tons mad er registreret, så det sikres, at maden er sporbar, har Rub og Stub i år produceret 1,6 tons fødevarer, der i de kommende måneder bliver delt ud til FødevareBankens modtagere.

Den indsamlede mad bliver først og fremmest sat på køl, og herefter bliver en del af de indsamlede råvarer fragtet til køkkenet på skolen ZBC i Roskilde, hvor frivillige forlænger holdbarheden ved at lave mad. Foto: PR:

– Det er et stort arbejde at registrere og logge alle de her fødevarer, men det er nødvendigt, hvis der for eksempel skulle komme besked fra producenten om, at der er fundet bakterier i en fødevare. I så fald får jeg det at vide på min mail. Det er en altafgørende del i de her indsatser, og man kan ikke bare gå ud og samle mad ind til hjemløse og give det videre – det må man simpelthen ikke på grund af sikkerheden, forklarer Irina Bothmann.

Otte køle- fryseskabe på 20 fod
Maden bliver først og fremmest sat på køl, og herefter bliver en del af de indsamlede råvarer fragtet til køkkenet på skolen ZBC i Roskilde, hvor Irina Bothmann og holdet forlænger holdbarheden ved at lave mad.

– Vi steger for eksempel oksekød af og fryser det ned, og vi laver spandevis af bechamel, fordi der er så meget mælk. Så får aftagerne det ud i pakker, så de kan samle deres egen lasagne. Det hele er en stor maskine, hvor alt skal køre, og vi ville ikke kunne gøre det uden samarbejdet med FødevareBanken, der står for at fordele maden, eller vores køle- og frysecontainere, der søger for at forlænge holdbarheden, så maden kan komme videre i systemet, siger Irina Bothmann, der har samarbejdet med Boxit, der leverer containerne nu for fjerde år i træk.

– Det er et virkelig godt projekt, som vi er glade for at kunne være med på igen i år. Det et ubegribeligt, hvor meget mad, der hvert år går til spilde i forbindelse med store arrangementer som Roskilde Festival, og her gør denne type indsats en stor forskel, siger Kim Viggo Ørbæk Jensen, der er salgschef i Boxit og står for samarbejdet med Rub & Stub.

En god nedadgående kurve
I 2018 blev der indsamlet 23 tons madvarer på Roskilde Festival, i 2019 19 tons, i 2022 13 tons og i år de 20 tons.

Selvom mængden af overskudsmad per bod er glædeligt nedadgående, regner Irina Bothmann stadig med at komme igen på Roskilde Festivalen de næste mange år.

– Vi kommer aldrig i nul – og det er også okay. Store festivaler og events er en skøn luksus, men når vi overproducerer, skal vi også gøre vores bedste for at håndtere det ansvarligt, siger Irina Bothmann.

-hawin

1/8 2023
  • Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    emballage ›Returpap der forener design, cirkulær produktion og komfort bliver nok sjældent forbundet med toilet- og køkkenruller. Men nu lancerer Fritz Schur Consum sit Svanepapir, som er en iøjnefaldende produktnyhed til løsninger for netop disse produkter
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed