ALPLA overtager aktiemajoriteten i dansk fiberflaskeudvikling

ALPLA overtager aktiemajoriteten i dansk fiberflaskeudvikling

På trods af, at Slangerup-virksomheden Paboco er tæt på en kommerciel lancering af sin papirbaserede flaske, har den svenske papirfabrik valgt at trække sig fra samabejdet. I stedet overtager den anden JV-partner aktierne og varsler kommende investeringer i bl.a. nye produktions- og udviklingsfaciliteter i Danmark

Af Lisbeth Petersen

Paboco, som står for The Paper Bottle Company, blev grundlagt i 2019 af ALPLA og Billerud som et joint venture. Virksomheden i Slangerup udvikler og producerer fiberbaserede emballageløsninger ved hjælp af innovativ pulpformningsteknologi.

Nu har svenske Billerud trukket sig fra samabejdet, og fra begyndelsen af oktober har ALPLA, som er en international plastikproducent og genbrugsvirksomhed med hovedsæde i Østrig, overtaget Billeruds aktier.

Billerud har indtil videre ikke givet nogen begrundelse for aktiesalget, lige som ingen af parterne vil oplyse andre detaljer.

Som hovedaktionær vil ALPLA nu skubbe på en hurtig industrialisering af den fuldt genanvendelige papirflaske fremstillet af FSC-certificerede fibre.

Succesfuld testfase med store kunder
Siden 2021 har Paboco testet de første produkter på markedet sammen med medlemmerne af Paboco Pioneer Community:
The Absolut Company, Carlsberg Group, Coca-Cola , L'Oréal og Procter & Gamble.

Efter den vellykkede testfase er serieproduktionen af den næste generation af genanvendelige papirflasker planlagt til at starte i slutningen af 2024.

- Sikkerhed, pris og bæredygtighed er de centrale kriterier for vores emballageløsninger. Efter flere års intensiv udvikling og banebrydende innovationer er Paboco-teamet nu klar til at bringe deres banebrydende produkt på markedet og etablere papirflasken som et bæredygtigt alternativ for en bred vifte af kunder, siger ALPLA's Adm. direktør Philipp Lehner.

Tim Silbermann, som er Administrerende direktør for Paboco siger:

 Tim Silbermann, Adm. direktør Paboco

- Visionen om den fuldt biobaserede og genanvendelige papirflaske har drevet teamet til at skabe fantastiske resultater i en ganske kort udviklingsperiode. Med den nuværende flaskekonfiguration sigter vi mod skønheds-, tekstil- og hjemmeplejesegmentet, men løbende udvikling vil også gøre det muligt for os at bringe vores næste generation af flasker ind i flere anvendelsesområder. Vi er glade for, at ALPLA er fuldt engageret i at støtte os på denne rejse.

Kommende udvidelse af produktion og medarbejderstab
I forbindelse med markedslanceringen planlægger virksomheden at etablere et nyt topmoderne produktionsanlæg og udviklingscenter i Danmark. I øjeblikket er der 18 ansatte hos Paboco, og antallet forventes at stige betydeligt, når serieproduktionen begynder.

Det langsigtede mål for Paboco er at udvikle og skalere fuldt biobaserede og genanvendelige papirflasker. I den forbindelse kan virksomheden regne med støtte fra ALPLA:

-Hos ALPLA arbejder vi intensivt med alternative materialer, investerer i lovende projekter og former aktivt teknologiske fremskridt som en 'Family of Pioneers', understreger Christian Zmölnig, som er udviklingsdirektør i ALPLA og bestyrelsesformand for Paboco.

Den nydannede bestyrelse i Paboco suppleres af Ricardo Rehm, CFO i ALPLA, og Rainer Widmar, Adm. direktør i Central and Østeuropa i ALPLA.

29/10 2023
  • Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    emballage ›Returpap der forener design, cirkulær produktion og komfort bliver nok sjældent forbundet med toilet- og køkkenruller. Men nu lancerer Fritz Schur Consum sit Svanepapir, som er en iøjnefaldende produktnyhed til løsninger for netop disse produkter
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed